Normal_9178

AMSTERDAM - Aan de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt het de studenten wel heel makkelijk gemaakt. Eerstejaars studenten wordt namelijk de mogelijkheid geboden onvoldoendes te compenseren met betere resultaten, zo meldt de Volkskrant vanochtend.

Het conceptvoorstel houdt in grote lijnen in dat het eerste studiejaar wordt opgedeeld in vier clusters die de student met een zes gemiddeld moet afronden. Vijven mogen dus met zevens worden gecompenseerd. Het voorstel stuit op veel verzet onder de studenten. Zij menen dat de kwaliteit van de opleidingen in het geding is.

"Dit is natuurlijk idioot", meent Sinead Wendt, lid van de studentenraad van de faculteit. "Wij willen dat je voor alle vakken een voldoende moet halen. De kwaliteit van het onderwijs moet voorop staan, niet het versoepelen van diploma-eisen om de rendementscijfers omhoog te krijgen."

Het voorstel is inmiddels wat aangescherpt: alleen in de eerste twee clusters geldt deze compensatieregeling. Een versoepeling wil Frank van Vree, decaan van de faculteit, het niet noemen. Deze regeling moet ervoor zorgen dat studenten beter betrokken worden bij de studie. Voordat een student een vak kan herkansen, zijn we maanden verder. Dat haalt het tempo uit de studie, aldus Van Vree.

Dankzij de nieuwe regeling kan het kaf juist nog beter van het koren worden gescheiden: wie in het eerste half jaar geen kans ziet ten minste een van de clusters met een voldoende af te sluiten, krijgt een bindend studieadvies.

© Nationale Onderwijsgids