Normal_9169

AMSTERDAM - Safar Niamat, student Business Mathematics & Informatics aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft de Scriptieprijs Online Hulp 2011 gewonnen.

Uit zijn onderzoek naar de impact van het gebruik van internet in de zorg blijkt dat het combineren van face-to-face gesprekken met online contacten zorgt voor een verhoging van de productiviteit van hulpverleners en de effectiviteit van een behandeling. De prijs van 1.250 euro werd op dinsdag 24 januari 2012 uitgereikt door juryvoorzitter Michaja Langelaan, hoofdredacteur van Psy. De scriptieprijs is een initiatief van stichting E-hulp.nl om te stimuleren dat kennis over online hulpverlening wordt ontwikkeld en verspreid.

Impact van internet veelbelovend
Nederland is wereldwijd koploper in het gebruik van internet binnen de psychiatrie. Steeds meer instellingen laten een deel van de behandeling via internet lopen. Daarbij hebben cliënten via mail contact met hun behandelaar en doen ze online schrijfopdrachten. Het is nu voor het eerst dat op grote schaal data zoals aantal behandelcontacten, behandelduur en -resultaat van face-to-face hulpverlening zijn afgezet tegen blended hulpverlening, een combinatie van online en offline contacten.

Hieruit bleek dat de productiviteit per behandelaar bij de blended-vorm acht procent hoger lag en de effectiviteit van de behandeling maar liefst 126 procent. De gemiddelde behandelduur was wel vijfentwintig procent langer.

© Nationale Onderwijsgids