Normal_9048

GRONINGEN - Op dinsdag 31 januari wordt aan de Rijksuniversiteit in Groningen herdacht hoe vijfentwintig jaar geleden de computerrevolutie in gang werd gezet, zo meldt de Groninger Gezinsbode.

Een van de pioniers van het eerste uur bij de opleiding Informatiekunde is oud-rector magnificus Frans Zwarts. Hij is die dag een van de sprekers op het symposium dat ter gelegenheid van het jubileum wordt gehouden in het Academiegebouw van de universiteit.

Toen de opleiding destijds het licht zag, was de personal computer nog een noviteit. Internet was er nog niet, maar het was duidelijk dat met deze technologie de mogelijkheden eindeloos waren. Zo werden al in een vroeg stadium vertaalcomputers ontwikkeld voor het vakgebied Alfa-informatica van de RUG.

De opleiding heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Vandaag de dag wordt op de afdeling behalve aan de ontwikkeling van vertaalprogrammatuur ook hard gewerkt aan de verbetering van zoekmachines en de interactie tussen mens en machine.

De opleiding is met een groot aantal subdisciplines sterk vertegenwoordigd. Studenten hebben een scala aan mogelijkheden binnen deze studie: van webtechnologie tot taalverwerking en van logica tot het bestuderen van leeralgoritmen. Het voortbestaan van de jonge studie zal niet snel in gevaar komen want computers hebben de toekomst.

© Nationale Onderwijsgids