Normal_8908

AMSTERDAM - Medio januari verschijnt van prof. dr. Irene de Jong, hoogleraar klassiek Griekse taal- en letterkunde aan de UvA, Homer - Iliad Book 22, een commentaar op het 22ste boek van Homerus' Ilias.

Het werk wordt gepubliceerd in de prestigieuze commentarenreeks Cambridge Greek and Latin Classics van Cambridge University Press, in vakkringen beter bekend als de Green-Yellows (naar de kleuren van de omslag). Deze reeks werd eind jaren zeventig gestart en telt intussen meer dan zeventig titels. Alle classici, van studenten tot professionals, gebruiken de reeks bij het bestuderen van klassieke teksten. De Jong is de eerste Nederlandse classicus die gevraagd is een deel in de reeks te verzorgen.

Het 22ste boek (van de 24) bevat een van de dramatische hoogtepunten van Ilias: het tweegevecht tussen Hector, de aanvoerder van de Trojanen, en Achilles, de grootste strijder aan Griekse kant. Achilles heeft zich lange tijd afzijdig gehouden, maar bezegelt nu - door Hector te doden - zowel zijn eigen lot als dat van Troje. Een gebeurtenis die niet in de Ilias beschreven staat, maar waar wel op wordt gezinspeeld, vooral in dit 22ste boek.

In haar commentaar licht De Jong verschillende aspecten van de tekst toe: van details als ongebruikelijke woordvormen tot grotere verbanden als de vertelstructuur van de tekst. Commentaren zijn een belangrijk hulpmiddel binnen de klassieke wetenschap: woord voor woord en regel voor regel wordt de tekst toegelicht en uitgelegd. Op die manier wordt de in de loop der eeuwen opgebouwde kennis over een tekst op een efficiënte manier bijeengebracht.

© Nationale Onderwijsgids