Normal_8880

AMSTERDAM - Duitsland ziet niets in het voorstel van Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), om mee te betalen aan Duitse studenten die in Nederland studeren, zo meldt Science Guide.

Blijkbaar kun je in Nederland goed studeren, zegt Zijlstra's Duitse collega Helge Braun (CDU). Nederland moet juist blij zijn met de Duitse studenten, aldus Braun.

Duitsland trekt meer buitenlandse studenten aan dan dat er Duitsers over de grens studeren. Duitsland zou dus spekkoper zijn bij een dergelijke regeling, al heeft Braun wel begrip voor het Nederlandse standpunt.

De manier waarop Nederland nu naar buiten treedt, wekt veel verbazing bij onze oosterburen. Nooit is Nederland een discussie in het Europees overleg gestart over de mogelijke compensatie van de hoge Hoger Onderwijskosten (HO-kosten).

Waarom Duitse studenten graag in Nederland studeren weet Braun niet. We hebben in Duitsland veel geïnvesteerd. Dat heeft er toe geleid dat scholen soms bomvol zitten. We trekken ook veel buitenlanders aan, aldus Braun.

Ook Ferdinand Mertens, oud inspecteur van het OCW en Duitslandkenner, vindt de insteek niet erg netjes van Nederland. Al is ook hij kritisch op de grote instroom van Duitse studenten.

Mertens pleit voor een beperking op het aantal studieplaatsen voor buitenlanders om het kostendekkend te maken. Al is dat nog maar de vraag of dat binnen de EU legaal is.

© Nationale Onderwijsgids