Normal_8871

NIJMEGEN - Roshan Cools, hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie in Nijmegen en principal investigator bij het Donders Institute, krijgt een Young Investigator Award van de Cognitive Neuroscience Society. Cools is de eerste Nederlandse wetenschapper (en de vierde Europeaan) die deze prijs, toegekend door vakgenoten, in ontvangst mag nemen.

De Young Investigator Awards van de (Amerikaanse) Cognitive Neuroscience Society (CNS) worden sinds 2002 uitgereikt, doorgaans aan wetenschappers uit de Verenigde Staten. Elk jaar krijgen twee cognitieve neurowetenschappers, vaak een man en een vrouw, de prijs. In 2012 gaat de award dus naar Roshan Cools en naar Adam Aron - met wie Cools tijdens haar promotieonderzoek aan de universiteit van Cambridge een werkkamer deelde.

Parkinson
Cools promoveerde in 2003 op onderzoek naar de gevolgen van de ziekte van Parkinson, en het bijbehorende gebrek aan dopamine, voor hersenfuncties. Sinds februari 2011 is ze hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie aan de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud en leidt ze een onderzoeksgroep op het gebied van hersenen, cognitie en psychiatrische klachten binnen het Donders Institute. Eind januari spreekt Cools haar oratie uit.

A new breed of scientist
De Young Investigator Awards worden toegekend aan jonge mensen, die minder dan tien jaar geleden gepromoveerd zijn en die een consistente bijdrage leveren aan de cognitieve neurowetenschap. "Het gaat dus om je verdiensten voor het vakgebied op de langere termijn. En dan wordt er gekeken naar publicaties, beurzen en dergelijke. In mijn geval zal ook hebben meegespeeld, denk ik, dat ik editor ben bij het Journal of Cognitive Neuroscience, het tijdschrift van de Society."

Eer en erkenning
Het belangrijkste aan de prijs is voor Cools de eer en de erkenning door vakgenoten. Het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is, is zo gering (500 Amerikaanse dollars) dat je het daarvoor niet hoeft te doen. "Bovendien wordt er vanuit gegaan dat je dat bedrag opmaakt aan de borrel bij de uitreiking van de award." Die uitreiking vindt plaats in maart, op het jaarlijkse CNS-congres. Maar daar zal Cools, tegen die tijd hoogzwanger, niet bij zijn. Haar borrel moet nog een jaartje wachten, tot het congres van 2013 in San Francisco.

© Nationale Onderwijsgids