Normal_7025
MAASTRICHT - Het College van Bestuur heeft prof. dr. Hildegard Schneider benoemd tot de nieuwe decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht (UM). De benoeming voor vier jaar gaat in op 1 september. “Het toeval wil dat ik die dag precies 25 jaar in dienst ben bij de UM”, aldus Schneider. Hildegard Schneider volgt prof. dr. Aalt Willem Heringa op. Hij was 8 jaar decaan van de rechtenfaculteit.

Schneider (1955, Rottweil, Duitsland) studeerde Rechten, Politicologie en Kunstgeschiedenis in Freiburg, Londen, Parijs en Münster. De UM-carrière van Schneider begon in 1986, met haar aanstelling als universitair docent Europees Recht. In 1995 promoveerde ze aan de UM met een onderzoek naar de wederzijdse erkenning van diploma’s en beroepskwalificaties in de EU. In 2000 werd zij benoemd op de Jean Monnet Leerstoel European Migration Law. Schneider werkt als onderzoeker bij het Maastricht Centre for European Law en is lid van onderzoeks-school Ius Commune. Daarnaast doceert en coördineert ze verschillende programma’s aan de rechtenfaculteit.

Hildegard Schneider, de tweede vrouwelijke decaan aan de UM, heeft de Nederlandse en Duitse nationaliteit. Een van de aspecten die zij de komende jaren extra aandacht wil geven in het onderwijscurriculum zijn de juridische aspecten van het werken en leven in een grensregio. “Deze problematiek speelt in elke grensregio, óók in Maastricht. We zijn geneigd om naar grote rechtssystemen te kijken zoals dat van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Bij grensoverschrijdende rechtsgeschillen gaat het echter vaak over aangrenzende rechtssystemen; voor Nederland zijn dat Duitsland en België. Ook wil ik de samenwerking met collega instellingen in Hasselt, Leuven, Luik en Aken de komende jaren verder versterken. De EU-regio Maas-Rijn is een krachtige kenniseconomie. Het is belangrijk dat we onze krachten bundelen”, aldus de nieuwe decaan.