Normal_6854

MOSKOU - De rector van een van de meest prestigieuze universiteiten van Rusland is uit zijn functie ontheven wegens corruptie, zo meldt de Belgsiche krant De Morgen.

Eerder raakte bekend dat de man 'spookstudenten' in zijn instelling had ingeschreven, om op die manier nieuwe regels te kunnen omzeilen.

De universiteit voor geneeskunde Pirogov in Moskou aanvaardde eind juli de inschrijving van 626 fictieve studenten. Op die manier verloor een groot deel van de echte kandidaatstudenten de kans om een gratis plaats te verkrijgen. Minister voor Onderwijs en Gezondheid Tatjana Golikova ontsloeg daarop de directeur van de universiteit, Nikolaj Volodin.

Uitzonderlijk goede resultaten
Het schandaal werd ontdekt door programmeur Viktor Simak, die zijn onderzoekswerk op zijn blog en op het internetforum van de universiteit publiceerde. Hij analyseerde de lijst met studenten die toegelaten werden en ontdekte dat de meerderheid 'spookkandidaten' waren die uitzonderlijk goede resultaten op de toelatingsproef behaalden.

Ze hadden echter bij geen enkele andere instelling hun kandidatuur ingediend.

"10.000 euro aan steekpenningen"
De studente Maria, die wel goede resultaten haalde op de test, werd geweigerd. "Ze stelden me daarna voor om 400.000 roebel (10.000 euro) aan steekpenningen te betalen", onthulde ze.

Een plaats aan één van de prestigieuze universiteiten van Rusland is erg moeilijk te verkrijgen. Het oude, corrupte systeem strafte studenten af die geen steekpenningen konden betalen. Om hen ook een eerlijke kans te geven, introduceerde de overheid nieuwe maar controversiële toelatingsproeven.