Normal_4058
DEN HAAG (ANP) - Het Malieveld in Den Haag stroomde vrijdag vol met studenten die protesteren tegen de kabinetsbezuinigingen. De demonstratie trok duizenden studenten naar de Hofstad. Hoogleraren zetten hun protest in Den Haag kracht bij met een mars.

Vele tientallen agenten, onder wie politie te paard en de mobiele eenheid, houden onder meer het Binnenhof, het Malieveld en het station Hollands Spoor in de gaten. Vooralsnog is er geen sprak van onrust.

Studenten dragen spandoeken met leuzen als ‘Mooi Schwalbe, Halbe’ en wensen staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs), die vrijdag jarig is, een mooie verjaardag toe.

Pechtold en Roemer
Op het Malieveld spraken onder meer D66-fractieleider Alexander Pechtold en voorzitter Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Ook SP-leider Emile Roemer mocht onverwacht zijn zegje doen. Er was voor de fractieleider in eerste instantie geen spreektijd ingeruimd door de organisatie. Zijn spreektijd ging af van die van PvdA-voorman Job Cohen.

Ongeveer 1500 studenten liepen vrijdag rond het middaguur in een demonstratieve tocht vanaf de Haagse Hogeschool naar het Malieveld.

Professoren uit het hele land liepen vrijdag in Den Haag mee in een protestmars tegen de kabinetsbezuinigingen, die op het Plein begon. Aan dat zogenoemde cortège deden honderden hoogleraren in toga mee.

De stoet hoogleraren liep naar het Spui, waar ze onder luid applaus van het aanwezig publiek een zaal binnengingen om een bijzondere academische zitting bij te wonen. Volgens de vereniging van universiteiten VSNU waren daar meer dan duizend professoren bij aanwezig.