Normal_4128

De Nederlandse kenniseconomie krijgt een flinke impuls. Limburg steekt een half miljard euro in de versnelde ontwikkeling van de Chemelot Campus in Sittard-Geleen en de Maastricht Health Campus, waardoor in de komende tien jaar 2100 nieuwe banen voor kenniswerkers ontstaan en vele duizenden extra arbeidsplaatsen aan indirecte werkgelegenheid.

De masterplannen voor de beide campussen zijn vandaag door gouverneur Léon Frissen overhandigd aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Limburg vraagt minister Verhagen om mee te helpen de campussen te ontwikkelen.

De ambities zijn groot. Limburg wil de top in de wereld worden op het gebied van onderzoek en nieuwe materialen en een betere gezondheid. Het plan past precies in het kabinetsbeleid om Zuid-Oost Nederland als Brainport op de kaart te zetten.

Brainport wordt dan met Seaport (Rotterdam) en Mainport (Amsterdam) dé economische motor van Nederland. De Chemelot Campus is volgens een onderzoek van het Rijk al een campus van nationaal belang en de Maastrichtse campus heeft eveneens die potentie.

Op de Limburgse campussen komt een grote verwevenheid van onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg én bedrijvigheid. Daardoor kunnen studenten, clinici en onderzoekers gemakkelijk hun eigen onderneming starten op de campussen. Of bestaande ondernemers hun ondernemingen laten groeien.

Nieuwe vondsten worden op deze manier sneller omgezet in commerciële producten. Andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen (mbo/hbo), maar ook lokale overheden (Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen) en de regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF zijn ook betrokken bij de campusontwikkeling in Zuid-Limburg.