De Sustainable University Award van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is uitgereikt aan een energieopwekkende draaideur, zo meldt Folia. Na uitgestelde uitreiking wegens te weinig uitgewerkte ideeën werd prijs nu wel toegekend.

De eerste prijs is een realisatie van deze draaideur in de Oudemanhuispoort, waar het nu flink tocht, en zal na de geplande verbouwing worden geïnstalleerd. Het idee komt van Irmgard van Genderen en Marcel Bergenhenegouwen namens de afdeling inkoop van het Facilitair Centrum van de UvA en Hogeschool van Amsterdam. Van Genderen nam de award op dinsdag 14 december in de VOC-zaal van de UvA in ontvangst.

De prijs zou oorspronkelijk al eind september worden uitgereikt, maar de jury vond toen dat geen van de dertien inzendingen genoeg was uitgewerkt om de award te verdienen. Drie inzendingen werden genomineerd en kregen tot begin december de tijd hun plannen verder uit te werken.

De energieopwekkende draaideur is volgens het juryrapport ‘een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking,' omdat al contact werd gezocht met een deurfabrikant.

Ook komt volgens het rapport in het projectplan duidelijk naar voren ‘dat een draaideur veel beter is dan een schuifdeur met betrekking tot energieverbruik en binnenklimaat. Dit idee lost een daadwerkelijk probleem op, namelijk het energieverlies dat optreed bij het betreden van een gebouw. Bovendien is het een zichtbare verbetering die mogelijk niet op één, maar op meerdere UvA-locaties toepasbaar is.'

De overige twee genomineerden, het idee om koffie en thee in biologisch afbreekbare bekers te verspreiden van Jackie Lam en het idee van Ted Griffioen om hippe waterflessen te verkopen om wegwerpflessen te voorkomen en waarvan de opbrengst zou gaan naar projecten om water te zuiveren, kregen van de jury expliciet geen tweede of derde prijs uitgereikt, omdat ze in kwaliteit vergelijkbaar waren.

Wel zal de commissie duurzaamheid van de studentenraden de initiatieven stimuleren hun plannen alsnog verder te ontwikkelen.