Geneeskundeopleiding wil ongeschikte studenten makkelijker wegsturen

Geneeskundeopleidingen vinden het lastig dat ze ongeschikte studenten niet kunnen wegsturen. Ze pleiten dan ook voor ruimere mogelijkheden om deze artsen in opleiding makkelijker van de opleiding te sturen. De vraag van de opleidingen is actueler dan ooit. Geneeskundestudent Fouad L. schoot twee weken geleden een docent van het Erasmus MC dood. Het AD schrijft hierover: “Als een student een direct aanwijsbaar gevaar vormt, dan zit je niet te wachten op een procedure die jaren in beslag neemt.” Dat meldt Skipr. 

Bij verschillende geneeskundeopleidingen zijn er zorgen over tientallen artsen in opleiding. De studenten laten iedere keer zien dat ze bijvoorbeeld niet goed met patiënten of collega’s kunnen communiceren. Of ze missen de vaardigheden om bijvoorbeeld mensen op de juiste manier te prikken of studenten hebben hun psychische problemen niet onder controle.

Alle studiepunten gehaald 

Na de schietpartij van Fouad L. kwam de vraag naar boven hoe geneeskundestudenten die ongeschikt lijken als arts toch zo ver in de opleiding kunnen komen. L. had alle studiepunten gehaald om zijn bul te ontvangen. Het Openbaar Ministerie waarschuwde de Erasmus Universiteit met een brief voor het gedrag van L. en ze vroeg zich af of hij wel een goede arts kon worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk