‘The New Common’: boek en debat over maatschappelijke gevolgen corona
Komt het oude normaal nog terug? Zullen de veranderingen die de maatschappij nu ondergaat door de corona-uitbraak blijvend zijn? Welke veranderingen staan ons nog meer te wachten? Reken maar op een ‘New Common’, stellen vijftig Tilburgse wetenschappers in het boek ‘The New Common: How the Covid-19 Pandemic is transforming society. De eerste exemplaren worden overhandigd aan de Tilburgse burgemeester Theo Weterings en Interpolis-directievoorzitter Chantal Vergouw, tijdens een debat met wetenschappers en gasten uit het publieke en private domein in Tilburg op 19 september. Dit meldt Tilburg University.
 
In dit boek, onder redactie van hoogleraren Emile Aarts, Hein Fleuren, Margriet Sitskoorn en Ton Wilthagen, wordt de overgang van het oude naar een nieuw ‘samen’ beschreven. De bundel wil een populair-wetenschappelijk inzicht geven in de effecten van de Covid-19-pandemie vanuit het perspectief van de sociale en geesteswetenschappen, waarin Tilburg University is gespecialiseerd.
 

Maatschappelijke gevolgen Covid-19-pandemie

Hiermee geeft de universiteit gehoor aan de oproep van het Outbreak Management Team om vanuit andere disciplines naar de effecten van Covid-19 te kijken. Aan de orde komen de kansen en bedreigingen op het gebied van de gezondheidszorg, welzijn, jonge en oudere generaties, lokaal bestuur en participatie en digitale technologie.
 
Sitskoorn: "The New Common is een aanzet tot een Nieuw Samen waarin iedereen met zijn eigen talenten en expertise kan bijdragen aan de ontwikkeling en vorming van onze samenleving. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het niet om een statisch maar om een dynamisch perspectief gaat."
 
De publicatie van het Engelstalige boek gaat gepaard met een debat event (in het Nederlands), online en offline, waarbij wetenschappers, bestuurders, studenten en vertegenwoordigers uit de Tilburgse samenleving aan tafel zitten (uiteraard rekening houdende met de corona-maatregelen).
 

Meer informatie en aanmelding

De presentatie en het event vinden plaats op zaterdagmiddag 19 september van 15 tot 16.30 uur in de Tilburgse LocHal. Aanmelden is verplicht via de website; vanwege de corona maatregelen is er maar beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ook is event online te volgen, na aanmelding wordt een link gedeeld.  ‘The New Common: How the Covid-19 Pandemic is transforming society’ verschijnt bij Tilburg University, ISBN 978-94-6167-432-6. Het boek is na lancering onder andere verkrijgbaar via www.openpresstiu.org. Meer informatie over het boekproject en het programma van het debat is te vinden op de website van Tilburg University.
 
Door: Nationale Onderwijsgids