Demonstratie tegen 'falend beleid UvA rondom overschrijdend gedrag docent'

Aanstaande vrijdag gaan studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) demonstreren op Roeterseiland. Ze willen dat het huidige bestuur aftreedt omdat deze niet genoeg doet met meerdere meldingen van grensoverschrijdend seksueel gedrag van docenten. Dit meldt Het Parool.  

In de aankondiging van de demonstratie op facebook zeggen de actiegroepen Humanities Rally UvA en Diversity Forum UvA dat de UvA het rapporteren van misstanden niet goed faciliteert en zelfs ontmoedigt.
 
De directe aanleiding voor de demonstratie is de publicatie in NRC van afgelopen vrijdag waarin zes vrouwelijk (oud-)studenten aan het woord worden gelaten over grensoverschrijdend gedrag van een docent aan de masteropleiding Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed. Hij zou studenten jarenlang hebben lastig gevallen door studenten veelvuldig aan te raken. Ook verklaarden ze dat bij de docent alles in het teken staat van seks, en dat hij regelmatig seksuele grappen en opmerkingen over het uiterlijk van de studenten maakt.
 
Naar aanleiding van verschillende klachten is er twee keer een intern onderzoek gestart naar de docent, maar beide keren werden de studenten zelf niet gehoord. Wel kreeg de docent vorig jaar een officiële waarschuwing. De docent laat aan NRC weten zich te herkennen in de beschrijving van de studentes, maar vindt dat “een aantal klachten mijns inziens uit de context is gehaald en een ander deel niet op waarheid berust”.
 
Door middel van de demonstratie eisen de actiegroepen dat het bestuur van de UvA aftreedt. Ook pleiten ze voor een extern onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag en willen ze dat de betreffende docent ontslagen wordt. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids