Normal_rss_entry-219421

Een man die schadelijke software heeft gemaakt en verkocht, zou achttien maanden gevangenisstraf moeten krijgen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat is wat het Openbaar Ministerie donderdag heeft geëist tegen de 21-jarige student informatiekunde Marco van A. uit Utrecht.

De man zou drie programma's hebben gebouwd waarmee schadelijke software kan worden gemaakt. Die programma's heten Rubella, Cetan en Dryad. Daarmee konden virussen worden verstopt in gewone programma's als Microsoft Excel en Word. Zo'n besmet bestand kan als bijlage naar mensen worden gemaild. Als de ontvanger de bijlage nietsvermoedend opent, kan de afzender de computer besmetten.

Het OM omschrijft de handel van de verdachte als een cyber-bouwmarkt: "Hij bood een digitale set inbrekerswerktuigen, een digitale koevoet aan voor elk gewenste woning of bedrijf. En dit inclusief een handleiding met eventuele aanpassingen als het niet gelijk zou lukken."

Het is niet bekend hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de programma's van de Utrechter en hoe groot de schade daarvan is.

De verdachte heeft toegegeven dat hij de programma's verkocht via fora van hackers. Dat heeft hem enkele tienduizenden euro's opgeleverd. Hij gebruikte op die sites schuilnamen als Marcova99, Lazdiq, Rubella, Kisame en Tsukiri.

Door: ANP