Akademie van Kunsten kiest tien nieuwe leden

Tien nieuwe leden treden toe tot de Akademie van Kunsten. Jaarlijks kiest de Akademie nieuwe leden op basis van aantoonbare artistieke prestaties. Leden van de Akademie van Kunsten zijn nieuwsgierige en geëngageerde makers; ze zijn voor vijf jaar lid. De nieuwe leden worden op 19 maart geïnstalleerd. Dit meldt de KNAW.

Het gaat om: Hanna Bervoets, Maxim Februari, Michaël Dudok de Wit, Raaf Hekkema, Theo Jansen, Igone de Jongh, John Körmeling, Halina Reijn, Typhoon en Dries Verhoeven.
 
De Akademie van Kunsten is een nog jonge tak van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Sinds 2014 is de Akademie van Kunsten de plek voor debat over de waarde van kunst in de samenleving en de plek voor verbinding tussen kunst en wetenschap. 
 

Selectieprocedure

Afgelopen zomer klonk opnieuw de open oproep voor nieuwe leden van de Akademie van Kunsten. Dat leidde tot zo’n 250 suggesties. De selectiecommissie bestond uit leden van de Akademie van Kunsten, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en De Jonge Akademie. Het belangrijkste criterium bij de keuze voor nieuwe leden is hun artistieke prestatie. Verder houdt de selectiecommissie ook rekening met de spreiding over de disciplines, diversiteit, maatschappelijke interesse en belangstelling voor samenwerking met wetenschappers.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids