Actrice Halina Reijn maakt satirische horrorfilm over Generatie Z

Weinig Nederlandse regisseurs kennen de smaak van succes in de VS. Maar alleskunner Halina Reijn mag zich nu in dit selecte rijtje voegen. De actrice en regisseur oogst lof en succes met haar satire Bodies Bodies Bodies, over een groep verwende twintigers die tijdens een orkaan vastzitten in een van de buitenwereld afgesloten villa. Tijdens een soort Cluedo beginnen de lijken zich op te stapelen.

Recensenten probeerden te duiden in welk hokje de film past: is het een horrorfilm, of toch een satire die de Generatie Z te kakken zet? Reijn bestrijdt fel dat ze dat doet in de film. "De film richt zich niet op één generatie, maar veel meer op de mens in deze tijd", legt ze uit tijdens een kort bezoek aan Amsterdam. "We zijn allemaal verslaafd aan onze telefoon en willen allemaal woke zijn, niet alleen maar twintigers. Wat gebeurt er als we geen wifi meer hebben? Dan komen de demonen! De grootste vijand is niet de moordenaar, maar onze collectieve verslaving aan technologie."

Hokjesdenken 

Eigenlijk kijkt Reijn (46) enorm op tegen de generatie na die van haarzelf. "Als het gaat om diversiteit of feminisme zijn twintigers veel verder dan veertigers", stelt ze. "Ze zijn zich veel bewuster van het feit dat de wereld veel minder zwart-wit is dan veel volwassenen denken. Zij zijn veel minder geconditioneerd in hokjesdenken dan mijn generatie op die leeftijd. In dat licht is de volgorde waarin iedereen doodgaat ook heel bewust gekozen - Bodies Bodies Bodies moest een moderne film worden."

Artistieke films 

Het succes van haar regiedebuut Instinct en de serie Red Light, die zij maakte met Carice van Houten, zorgde ervoor dat Reijn veel grote namen uit de Amerikaanse filmwereld ontmoette. Studio A24 deed haar een aanbod dat zij niet kon weigeren. "Het is een bedrijf dat heel artistieke films maakt, maar wél voor een groot publiek", zegt de Nederlandse kunstenaar. "Ik had eerst geen interesse in het script omdat ik door Red Light en Instinct gewend was mijn eigen ideeën te verwezenlijken. Maar ik vond het spelletje dat de personages speelden wel spannend omdat ik dat ook wel eens speelde met mijn vrienden. Ik zag opeens een combinatie van Mean Girls en Lord of the Flies voor me - dat wekte wél mijn interesse."

Horrorgenre 

Reijn heeft niet veel op met het horrorgenre. "Uit mijzelf zou ik geen horror kijken, dat durf ik niet", bekent ze. "Maar op het toneel heb ik wel heel veel whodunnits gespeeld. Heel veel grote klassieke stukken van Tsjechov en Ibsen zijn in de kern moordmysteries. Die dramaturgie snap ik heel goed."

Bodies Bodies Bodies draait vanaf 8 september in de Nederlandse bioscopen.

Door: ANP