Logo_lsvb__studentenbond__logo

Zojuist heeft de minister de Eerste Kamer geïnformeerd dat het kabinet het wetsvoorstel rondom de verhoging van de rente op de studielening terugtrekt. De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn erg blij met dit besluit. Voorzitter LSVB Carline van Breugel: “We hebben het afgelopen jaar heel hard gestreden tegen de renteverhoging. Nu dit is gelukt kunnen studenten opgelucht ademhalen, dit scheelt hen namelijk zo’n vijfduizend euro.” Dit meldt de Landelijke Studentenvakbond.

Met de invoering van het schuldenstelsel is bepaald dat de rente in de toekomst zou worden berekend op basis van een gemiddelde looptijd van vijf jaar in plaats van de tot dan toe geldende gemiddelde looptijd van drie tot vijf jaar. Dit zou moeten leiden tot: “meer evenwicht in de rentekosten die de staat betaalt op de kapitaalmarkt en de rente die bij de student in rekening worden gebracht”. Slechts drie jaar en een regeerakkoord later werd wederom een renteverhoging van de studielening voorgesteld, dit keer van een gemiddelde looptijd van vijf jaar naar tien jaar. 
 
De LSVb haalde samen met de NJR, Groenlink, LAKS, ISO en CNV Jong meer dan 100.000 handtekeningen op tegen het wetsvoorstel. Ook in de Eerste Kamer werd er fel op gereageerd en tijdens het debat op 28 mei besloot de minister de wet terug te nemen. Het kabinet heeft nu besloten de wet in te trekken. Van Breugel: “Dit is een heel belangrijk signaal van de politiek naar studenten. Sinds het leenstelsel dwingen we studenten om schulden te maken, we gaan hen hier niet ook nog voor straffen met een hogere rente.”
 
Het ISO spreekt van een 'gedroomde uitslag'. "Bijna een jaar lang gaven we forse kritiek, en deze is gehoord. Dit is een enorme overwinning voor studenten en de toegang tot onderwijs’’, aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink.
 
Door: Nationale Onderwijsgids