Petitie van LSVb tegen rente op studieschuld 100.000 keer ondertekend

Studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd en schulden hebben moeten opbouwen, krijgen mogelijk te maken met een rente bovenop hun studieschuld. Deze rente heeft jarenlang op 0 procent gestaan, maar minister Dijkgraaf (OCW) stelde enkele maanden geleden dat deze dit jaar veel hoger zou kunnen uitvallen. Reden voor studentenorganisaties LSVb en FNV Young & United om een petitie te starten om de renteverhoging tegen te gaan. Deze petitie is in enkele weken honderdduizend keer ondertekend. Dat meldt de LSVb.

Sinds 2019 hebben de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United met de #Nietmijnschuld campagne de handen ineengeslagen voor de afschaffing van het leenstelsel, een schuldenvrije basisbeurs en een compensatie voor de zogenoemde pechgeneratie. Na meermaals duizenden studenten op de been te hebben gebracht door het organiseren van grote protestacties, is ook de politiek bijgedraaid en wordt er in studiejaar 2023 een basisbeurs ingevoerd. 

Renteverhoging 

De petitie roept het kabinet op om de renteverhoging tegen te gaan. De organisaties stellen dat een dergelijke renteverhoging honderden tot duizenden euro bovenop een bestaande studieschuld zou kunnen betekenen. FNV Young & United voorzitter Yasmin Ait Abderrahman: "Behalve dat studenten torenhoge schulden hebben opgebouwd, hebben studenten nu ook het gevoel dat ze zijn voorgelogen. Er werden altijd ‘gunstige leenvoorwaarden’ beloofd. Met de renteverhoging wordt de schamele compensatie die het kabinet studenten biedt, binnen twee jaar tenietgedaan."

De activisten van de #Nietmijnschuld campagne willen de petitie overhandigen aan leden van de Eerste en Tweede kamer. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Joram van Velzen: "Het is bikkelhard om er met deze rente nog meer schuld bovenop te leggen. De politiek moet hier echt werk van maken en zorgen dat de rente op nul procent blijft."

Door: Nationale Onderwijsgids