Normal_diaportret003fkkdrukwerk

Prof. dr. Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA), heeft dinsdag 19 maart het Kruis van Verdienste aan lint in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland ontvangen voor zijn belangrijke bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de Duitse ambassadeur in Nederland, Dirk Brengelmann. Dit meldt Duitsland Instituut Amsterdam.

Nijhuis is al decennialang een belangrijke bevorderaar van de Duits-Nederlandse betrekkingen. In zijn functie bij het DIA maar ook daarbuiten zet hij zich actief in voor sterke verbindingen en wederzijds begrip tussen de beide buurlanden. Daarbij zoekt hij steeds de samenwerking met andere partijen en vervult hij een belangrijke netwerkfunctie in de Duits-Nederlandse relaties. Hij heeft daarnaast met talrijke boeken en publicaties Duitse onderwerpen voor een breed Nederlands publiek toegankelijk gemaakt. Regelmatig verschijnen van zijn hand opiniestukken en artikelen in de Nederlandse kranten en wordt hij als gast voor radio of tv gevraagd. 
 
Het Bundesverdienstkreuz is een hoge Duitse onderscheiding die kan worden toegewezen aan zowel Duitsers als buitenlanders. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die bijzondere prestaties op politiek, maatschappelijk of cultureel gebied hebben geleverd. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Paul Schnabel, Eerste Kamerlid en voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster en VVD-Europarlementariër Hans van Baalen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids