Normal_rss_entry-161086

De Amerikaanse journaliste Barbara Ehrenreich krijgt dinsdag in Amsterdam de Erasmusprijs uit handen van koning Willem-Alexander, regent van de Stichting Praemium Erasmianum. De prestigieuze onderscheiding, die gepaard gaat met een bedrag van 150.000 euro, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd op het terrein van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen of de kunsten.

Ehrenreich (77) brak internationaal door met haar boek 'Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001. Daarin schreef ze hoe het was om te leven van het salaris voor ongeschoold werk. De bedrieglijkheid of mythe van de Amerikaanse droom is een veelvuldig terugkerend thema bij de publiciste.

"Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden'', aldus de Stichting Praemium Erasmianum. "Ze is een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding, en een voorvechter van kritisch denken en fact finding.''

Door: ANP