Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Studenten van de Universiteit Utrecht die zich verzetten tegen de bezuinigingen op de geesteswetenschappen, hebben vandaag hun petitie overhandigd aan de Tweede Kamer. De petitie is ruim 1.300 keer ondertekend. De initiatiefnemers pleiten voor investeringen in de geesteswetenschappen in plaats van verdere bezuinigingen. Marin Kuijt, één van de initiatiefnemers: "De ondergrens is bereikt. Er kan niet meer bezuinigd worden zonder de kwaliteit van het onderwijs te raken. De werkdruk onder docenten is te hoog om hier nog een bezuiniging bovenop te gooien." Dit meldt de LSVb.

Verdere bezuinigingen geesteswetenschappen

De petitie kwam tot stand nadat duidelijk werd dat de faculteit geesteswetenschappen 2 miljoen euro moet gaan bezuinigen. Het bestuur wil dit realiseren door het schrappen van keuzevakken en vergroten van werkgroepen. Dit terwijl docenten op de faculteit al een enorme werkdruk ervaren. Eerder spraken ook docenten van deze faculteit zich uit voor investeringen in het onderwijs middels een open brief. Kuijt: “Het is ongelofelijk dat er bezuinigd moet worden, juist op een moment dat er zo hard investeringen nodig zijn.”

Landelijk beleid faalt

De bezuinigingen zijn het gevolg van landelijk beleid. Er komen steeds meer studenten bij, maar het budget dat de overheid beschikbaar stelt groeit niet in gelijke mate mee. De petitie laat zien dat de gevolgen van dit beleid bij opleidingen voelbaar zijn. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunt de petitie en hoopt dat de oproep van de studenten de Kamerleden wakker schudt. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb: “De piept en kraakt in het hoger onderwijs. De politiek moet over de brug komen als w
ij dezelfde onderwijskwaliteit willen behouden.”

Nationaal protest

De petitie past in een reeks andere acties. De afgelopen weken waren er ook studenten- en docentenprotesten in Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Wageningen. Aankomende vrijdag 8 juni is er een onderwijsmars in Amsterdam. Vandaag nog sprak het bestuur van de Universiteit van Amsterdam zich uit tegen de vele bezuinigingen in Amsterdam. Sewbaransingh: “De veelheid aan signalen laat zien dat het protest breed gedragen is. Het is de hoogste tijd om weer echt te investeren in het hoger onderwijs.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids