Normal_4f92f914-fbdc-4af3-bf89-11c0eb3a0b59

Donderdag 22 november worden de winnaars van de James Lind Prijs 2018 bekendgemaakt. Juryvoorzitter Prof. dr. Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan Wageningen University & Research, reikt de awards en cheques ter waarde van 5.000,- euro uit tijdens het symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen’ bij Inn Style in Maarssen. Dit meldt NPN.

De wetenschapsprijs kent twee categorieën. In de categorie Onderzoek zijn genomineerd: ‘vitamine D en K status en bloeddruk’ (Amsterdam UMC), ‘vitamine B6 paradox’ (Maastricht University), ‘lage omega-3 niveaus en depressie en angststoornissen’ (Amsterdam UMC) en ‘magnesiumtekort bij type 2 diabetes: een vicieuze cirkel?’ (Radboudumc). De nominaties in de categorie Toepassing zijn: ‘toepassen van cranberry ter preventie van blaasontsteking in verpleeghuizen’ (LUMC), ‘gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree’ (TNO en ARTIS-Micropia) en ‘suppletie tijdens zwangerschap na bariatrische chirurgie’ (Vitalys). Het oordeel van een vakjury bepaalt voor de helft de winnaars en stemmers de overige helft.

James Lind Prijs

De onderscheidingen laten zien waar we wetenschappelijk en in praktijk staan met het benutten van de kennis over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines, mineralen en andere stoffen. Het doel van de James Lind Prijs is om aandacht te vragen voor gezondheidswinst voor de samenleving, onderzoekers te inspireren en toepassingen te stimuleren. De winnaars worden gewaardeerd en aangemoedigd om door te gaan met baanbrekende onderzoeken en effectieve toepassingen in het dagelijks leven.

Meer informatie over de prijs, de nominaties en het stemmen: https://www.npninfo.nl/jameslindprijs

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids