Normal_rss_entry-152107

De Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika is zaterdag turbulent begonnen voor de deelnemende studenten van de TU Delft. Hoewel de eerste etappe succesvol werd afgelegd, was er een angstig moment waarbij de zonnewagen van het Nuon Solar Team in een slip raakte. 's Avonds waaide ook nog het tentenkamp omver tijdens een lokale storm.

De zonneauto raakte in een slip toen coureur Pauline Overes (22) plotseling hard moest remmen voor een voorligger. "Door de schrik remde ik in een keer te hard en de banden slipten weg", aldus Overes.

Toen het 38-koppige solarteam in de avond het tentenkamp had ingericht, werd zij overvallen door een storm. 'Wij probeerden de tenten vast te houden, maar is niet altijd gelukt. Veel tenten zijn weggewaaid en kapot. Ook veel spullen zijn we kwijt", aldus Luka Jaksic van het Delftse team. De groep wist de zonneauto in een tent te krijgen en later onder een afdak te plaatsen. "We hebben gekeken of er beschadigingen zijn, maar het lijkt mee te vallen. Morgen moeten wij bij daglicht nog eens goed kijken."

Inmiddels is de groep ondergebracht in huisjes, op ongeveer twintig minuten van het verlate tentenkamp. "We gaan morgen kijken of we daar nog zoekgeraakte spullen kunnen verzamelen."

Ondanks de onrustige eerste dag boekte het solarteam een prima prestatie. De auto legde evenveel kilometers af als de grootste rivaal Tokai uit Japan en NWU uit Zuid-Afrika, waardoor de Nederlanders op een gedeelde eerste plaats staan. Het Nuon Solar Team uit Delft verdedigt zijn titel. De race begon zaterdag in Pretoria en eindigt volgende week zaterdag in Stellenbosch bij Kaapstad.

Door: ANP