Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Zo'n 150 studenten van studentpartijen ROOD en DAG hebben gisterenmiddag het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen bezet. Aanleiding voor de actie waren de grote problemen met de huisvesting van internationale studenten. Inmiddels hebben de RUG en de studenten afspraken gemaakt om een oplossing te vinden voor de buitenlandse studenten en de huisvestingsproblematiek. De bezetting van het Academiegebouw was rond middernacht voorbij. Dit meldt RTV Noord.

De kamernood is hoog, een deel van de buitenlandse studenten in Groningen moet daarom in een grote tent op terrein van de universiteit bivakkeren. De protesterende studenten vinden het onacceptabel dat de RUG in het buitenland studenten blijft werven terwijl er hier geen woonruimte voor hen is. De actievoerders eisten daarom van de universiteit dat zij hun groei-ambitie verkleinen, meer woonruimte creëren in de stad en in de tussentijd de noodhuisvesting gratis aanbieden.

Na een aanvankelijk moeizaam maar later toch constructief gesprek zijn de universiteit en de actievoerende studenten tot een overeenkomst gekomen. In een verklaring meldt de RUG dat voor de studenten die nu nog in de noodtenten slapen, gratis alternatief onderdak geboden zal worden in een voormalige school. Ook wordt gewerkt aan een convenant studenthuisvesting samen met de kennisinstellingen en de voor huisvesting verantwoordelijke partijen in Groningen, waaronder woningcorporaties en investeerders. In de verklaring benadrukt de universiteit geen ambitie te hebben om groter te groeien.

Ook neemt de RUG publiekelijk en expliciet afstand van de "perverse prikkel" in het bekostigingsmodel van de overheid die universiteiten ertoe aanzet om steeds meer studenten te werven. De vicevoorzitter van het College van Bestuur, Jan de Jeu, heeft daartoe ter plekke zijn handtekening gezet onder een opinieartikel van de voorzitter College van Bestuur van de VU.

De Nationale Onderwijsgids sprak met onlangs enkele studenten die noodgedwongen in de tent op het universiteitsterrein overnachten. Lees hier het interview.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids