Normal_normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Buitenlandse studenten die in Nederland komen studeren blijken een makkelijke prooi voor oplichters. Ze reageren op een advertentie voor een studentenkamer die bij aankomst in Nederland niet blijkt te bestaan. Internationale studenten worden zo duizenden euro’s afhandig gemaakt, blijkt uit onderzoek van het universiteitsblad Erasmus Magazine van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit meldt NOS.

Volgens het Erasmus Magazine zijn de oplichters wereldwijd actief. Ze plaatsen nepadvertenties voor studentenkamers en vragen vooraf een borgsom over te maken. Studenten uit het buitenland lopen een groter risico om opgelicht te worden omdat zij de kamer niet eerst kunnen komen bekijken voor ze het borggeld overmaken. In Nederland aangekomen kunnen de studenten geen contact meer krijgen met de ‘verhuurder’ en blijkt de kamer niet te bestaan. 
 
Omdat deze vorm van oplichting niet apart wordt geregistreerd is niet duidelijk hoeveel internationale studenten in Nederland al slachtoffer zijn geworden van de nep-verhuurders. Het zijn er in ieder geval te veel, zegt John van Harten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De studentenbond pleit ervoor dat buitenlandse studenten meer voorlichting en hulp krijgen bij het vinden van een kamer in Nederland.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids