Cursussen van influencers blijken veelal scam te zijn

Steeds vaker is de influencermarkt verzadigd. Ofwel, er zijn te veel influencers die hun platform kunnen gebruiken om bepaalde producten en/of artikelen onder de aandacht te brengen. Het resultaat: bekende mensen met veel volgers op hun social mediakanalen (influencers) zetten hun eigen producten op om geld aan te verdienen. Helemaal ‘in’ op dit moment: de cursus. Helaas is de realiteit vaak dat deze cursussen veel geld kosten, gebrekkige inhoud bevatten en dus weinig opleveren voor de leerling. Een scam dus… Zo meldt Elle.

Cursus Jake Paul al 5 jaar ‘in de maak’

Het fenomeen van influencers die zogenaamde educatieve cursussen maken, is niet nieuw. Zo begon YouTuber Jake Paul vijf jaar geleden al met het aanbieden van een cursus. Hierbij moesten leerlingen steeds meer geld bijleggen om de diverse lagen van de cursus te doorlopen. Zodra ze dit gedaan hadden, kwamen ze op een pagina terecht waarop staat dat het materiaal binnenkort online zou komen. Inmiddels is er nog niets veranderd aan de pagina en wachten cursisten nog steeds op de beloofde inhoud.

Slachtoffers van scam cursussen

De ‘slachtoffers’ van dit soort scam cursussen zijn meestal jongeren. Zij hebben zelf de ambitie om influencer te worden of om hun grote idool na te doen en willen dus meer weten over hoe zij hun successen behaald hebben. Zij denken dat de cursussen die door deze mensen worden aangeboden hen daar enorm bij zullen helpen. Helaas zijn de resultaten vaak anders. De jeugd is soms tot wel zeshonderd euro lichter en heeft of nog geen gebruik kunnen maken van de cursus of heeft er helemaal niets aan gehad.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer