Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Ongeveer honderd wetenschappers met een vluchtelingenstatus waren zaterdag aanwezig bij een informatiebijeenkomst in Utrecht over het nieuwe pilotprogramma Vluchtelingen in de wetenschap. Hiermee maakt NWO financiering mogelijk van een eenjarige aanstelling voor academici die uit hun vaderland gevlucht zijn en in Nederland hun wetenschappelijke carrière willen voortzetten. Dit meldt NWO.

De pilot is ontwikkeld in samenspraak met De Jonge Akademie, de KNAW en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Tijdens de bijeenkomst kregen de kandidaten - zowel vluchtelingen met een wetenschappelijke achtergrond als projectleiders van een lopend onderzoeksproject – informatie over de nieuwe call en de betrokken organisaties. Daarnaast kregen ze ook praktische hulp bij het zoeken naar een passend onderzoeksproject of kandidaat voor hun project.
 
“Prachtig dat we deze - nu nog onbenutte - bron van wetenschappelijke kennis en talent kunnen aanboren. Via dit NWO-initiatief krijgen vluchtelingen de kans om weer onderzoek te doen op hun vakterrein, terwijl de wetenschap in ons land zal profiteren van hun expertise en frisse blik vanuit een andere onderzoekscultuur. Die blik kan ons onderzoek vooruit helpen,” aldus minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) die aanwezig was tijdens de informatiemiddag.
 
Behnam Taebi, bestuurslid Internationalisering van de Jonge Akademie, was betrokken bij de oprichting van de pilot. "Bij De Jonge Akademie koppelen we al een paar jaar vluchtelingenwetenschappers aan wetenschappers aan Nederlandse universiteiten, in het project Science Buddies. (...) Hopelijk wordt dit programma een mooie springplank naar meer en vastere banen in het Nederlands hoger onderwijs en onderzoek."
 
Een voorstel indienen is mogelijk vanaf 17 mei tot en met 13 september 2018 via de NWO-site. In totaal is een budget van 750.000 euro beschikbaar voor de pilot, waarmee 8 à 15 aanvragen gehonoreerd kunnen worden. Meer details over wie kan aanvragen en de criteria om een voorstel in te dienen zijn te vinden in de call for proposals.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids