Logo_nwo_logo

17 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit meldt NWO.

De wetenschappers onderzoeken onder andere beeldvorming over vrouwelijke wetenschappers in de vroegmoderne tijd, bewegingsproblemen bij ouderen, de rol van aandacht bij chronische pijn en de invloed van het afweersysteem bij kankerbestrijding.
 
De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Harvard University en de Universiteit van Kopenhagen. Elf Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland, drie voor 18 maanden en drie andere gaan voor 12 maanden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de derde financieringsronde van 2017.
 
93 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 42 vrouwen en 51 mannen. Het totale honoreringspercentage is 18,3 procent. Onder de vrouwen 25,5 procent en onder de mannen is het honoreringspercentage 9,5 procent. Acht laureaten gaan naar de Verenigde Staten, drie naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Australië, twee naar Denemarken een naar Zuid-Afrika en een naar België. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.
 
Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids