Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Maandag 23 april organiseert De Jonge Akademie een symposium over de deugden van de wetenschap. Zijn goede wetenschappers deugdzaam? Welke deugden zouden zij dan moeten bezitten? Verschilt dat per vakgebied? En hoe cultiveren wetenschappers deugden als perverse prikkels vooral aan ondeugden appelleren? Dit meldt de KNAW.

‘Deugd’ klinkt in hedendaagse oren nogal ouderwets. In de negentiende eeuw sloegen wetenschappers elkaar met deugden om de oren. Maar hoe zat dat in de twintigste eeuw? Verdween misschien de term, maar niet de zaak? En hoe relevant zijn deugden anno 2018, in een tijd van 'excellentie'?

Sprekers zullen zijn: hoogleraar Herman Paul (Universiteit Leiden en Rijksuniversiteit Groningen) - auteur van het boek De deugden van de wetenschapper -, docent Filosofie Jeroen de Ridder (Vrije universiteit), hoogleraar Methodologie en integriteit Lex Bouter (Vrije Universiteit), hoogleraar Science and Evaluation Studies Sarah de Rijcke (Universiteit Leiden) en hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen (Radboud Universiteit).

Het symposium vindt plaats op 23 april vanaf 19.00 in de Openbare bibliotheek van Amsterdam. Meer informatie op www.dejongeakademie.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids