Normal_ritalin_pil_medicatie_medicijn

Eén op de negen geneeskundestudenten in België slikt pillen om zich beter te concentreren, alerter te zijn of om langer door te kunnen leren. Dat blijkt uit grootschalig Vlaams onderzoek onder ruim 3100 studenten geneeskunde van vijf universiteiten in Vlaanderen. “Deze cijfers zijn schokkend hoog”, vindt Ruud Coolen van Brakel van het Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Dit meldt de Telegraaf.

Het onderzoek onder ruim 3100 studenten liet zien dat de studenten met name de medicijnen Ritalin, Concerta, Modafinil, en amfetaminen slikken. Daarnaast worden de ’natuurlijke studiepilletjes’ Braincaps of Study Buddy populairder. De medicijnen Ritalin en Concerta verkreeg 19 procent van de studenten via familie; 18 procent kreeg het voorgeschreven van de huisarts. Als reden hiervoor gaven huisartsen aan dat ze studenten willen helpen bij concentratieproblemen. Ook voelen ze druk van patiënt of ouders of geven ze aan het alleen eenmalig voor te schrijven, zegt onderzoeker Sara de Bruyn van de Universiteit Antwerpen. “Twintig procent zegt dat Ritalin of Concerta leidt tot betere resultaten. Maar ook rapporteert bijna zestig procent bijwerkingen zoals slaapproblemen, verminderde eetlust of hartkloppingen.” 
 
België is het eerste Europese land waar zo’n groot wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar middelengebruik onder studenten. Wel heeft het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) afgelopen mei een peiling gedaan onder 400 studenten naar het gebruik van Ritalin in Nederland. Ongeveer 25 procent van de ondervraagden gebruikte de middelen zonder recept van de huisarts. 80 procent van hen deed dit om de studieprestaties te verbeteren. 
 
De werkzame stof in zowel Ritalin als Concerta is methylfenidaat, dat de aandacht verbetert. Dit wordt voorgeschreven aan mensen met de aandachtstekortstoornissen adhd of add. Maar het kan gevaarlijk zijn om de middelen zonder recept en zonder controle op contra-indicaties te gebruiken. Zo waren er destijds bij bijwerkingencentrum Lareb tot februari 2017 al zo’n 1200 meldingen binnengekomen over bijwerkingen tijdens het gebruik van methylfenidaat. Het gaat ook over ernstige bijwerkingen zoals hart- en vaatziekten, zelfmoordneigingen en depressie. Ook zijn er drie sterfgevallen gemeld die in verband worden gebracht met het gebruik van Ritalin en Concerta. 
 
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik pleit daarom voor meer voorlichting onder studenten. Dit zou studenten moeten wijzen op de gevaren van oneigenlijk gebruik van de middelen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids