Normal_laboratorium_onderzoek_wetenschappers_wetenschap

Bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is commotie ontstaan over een onderzoek naar slaap waarbij proeven worden gedaan met wilde vogels. John Hoeks van de Personeelsfractie in de universiteitsraad wil dat het bestuur van de RUG om aanscherping van de regels vraagt voor uit uitvoeren van dierproeven. Dat meldt RTV Noord.

Volgens de wet moeten onderzoekers met gefokte dieren werken, tenzij het doel van het onderzoek behaald kan worden met alleen in het wild gevangen dieren. In dat geval moet een speciale commissie toestemming geven. Voor het slaaponderzoek aan de RUG was dat het geval.

Toch is Hoeks tegen het gebruik van dieren bij het slaaponderzoek. Volgens hem is het doel van het onderzoek niet belangrijk genoeg en wordt er alleen maar nieuwsgierigheid bevredigd. De Stichting Animal Rights deelt de mening dat er geen dierproeven gebruikt zouden moeten worden voor onderzoek. Hoeks is van plan een discussie te organiseren in de Universiteitsraad waarin de toekomst van dierproeven binnen de universiteit besproken wordt.

Bestuursvoorzitter Sibrand Poppema zegt niet van plan te zijn om strengere regels te vragen zodat de academische vrijheid beperkt wordt. Hij benadrukt dat onderzoekers zelf mogen bepalen wat er wordt onderzocht, zolang de regels worden nageleefd. Dat is in Groningen het geval. Bovendien hanteert Nederland al heel strenge regels, vergeleken met andere Europese landen, voegt Poppema toe.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids