Normal_vrouwe_justitia

De vijfde Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs is gewonnen door Charlotte Mol voor haar scriptie ‘The Child's Right to Representation of Article 12 UNCRC in Family Law Proceedings: A comparison and evaluation of the legal frameworks in Australia, France, the Netherlands and South Africa’. Deze prijs voor de beste masterscriptie op het terrein van kinderrechten wordt jaarlijks uitgereikt door Defence for Children samen met de Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden. Dit meldt Defence for Children.

Uit de ingezonden scripties had de jury vijf kandidaten genomineerd die in aanmerking kwamen voor de kinderrechtenscriptieprijs. De jury heeft gekozen voor de scriptie van Charlotte Mol omdat  het onderwerp wetenschappelijk en maatschappelijk zeer relevant is. Mol onderzocht in hoeverre het kind recht heeft op juridische vertegenwoordiging in het familierecht op grond van artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag en hoe dit wordt nageleefd in Australië, Frankrijk, Nederland en Zuid-Afrika. Daarnaast roemde de jury de methode en uitwerking in haar scriptie. 
 
De kinderrechtenscriptieprijs is ingesteld ter ere van professor Jaap Doek vanwege zijn bijzondere verdiensten op het terrein van kinderrechten, binnen Nederland en wereldwijd. De scriptieprijs bestaat onder andere uit een bezoek aan het VN-Kinderrechtencomité in Genève en een geldbedrag van 500 euro.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids