Normal_rss_entry-100385

Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes, hebben gisteren in Amersfoort gedemonstreerd tegen uitzetting van twee kinderen die in Nederland zijn opgegroeid. "Howick en Lili moeten blijven'' riepen drie- tot vierhonderd klasgenoten, vrienden, kerkgenoten en andere betrokkenen. Het mocht helaas niet baten: vanochtend om 8 uur is hun moeder uitgezet naar Armenië. Dit melden ANP en Defence for Children.

De optocht vertrok vanaf basisschool 't Anker, de school waar Lily en Howick al vanaf groep drie en vier naartoe gaan. Tijdens de demonstratie hielden klasgenoten hartjes vast met daarop de tekst: "Klaas Dijkhoff, laat je hart spreken.'' De demonstranten hoopten dat de staatssecretaris gebruik zal maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning geeft. Hun laatste beroep tegen uitzetting naar Armenië werd vrijdag door de bestuursrechter afgewezen. Klasgenootjes van Howick en Lili betoogden vrijdag ook al op het Binnenhof tegen de uitzetting.

Naar nu blijkt tevergeefs. Vanmorgen om 8 uur is de moeder van Howick (12 jaar) en Lily (11 jaar) uitgezet naar Armenië. Martin Vegter van kinderrechtenorganisatie Defence for Children noemt de uitzetting afschuwelijk: "Deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt: een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn." Moeder is afgelopen dinsdag in bewaring gesteld, de kinderen waren op dat moment niet thuis. 

Volgens Defence for Children zijn de kinderen van 11 en 12 jaar nog nooit in Armenië geweest. Lili vertelde vorig jaar: "Ik ben al heel lang in Nederland. Ik was nog maar een baby toen ik hier kwam. Ze zeggen dat we terug moeten. Maar ik zou niet weten wat ik daar moet. Ik denk dat ik dan heel veel ga missen, zoals vrienden en mijn school." Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Groningen blijkt dat kinderen na 5 jaar verblijf in Nederland niet meer zonder schade aan hun ontwikkeling kunnen worden uitgezet. 

Uit onderzoek van Defence for Children blijkt dat re-integratie van mensen die gedwongen worden uitgezet naar Armenië erg moeizaam gaat en dat kinderen aan hun lot worden overgelaten. Alle kinderen die werden bezocht in het kader van het onderzoek hebben psychische problemen. Ze vinden geen aansluiting in Armenië, kampen met een forse taalachterstand en zijn de Armeense cultuur en omgangsvormen zodanig ontwend dat zij er niet kunnen aarden. De kinderen gaan soms niet naar school, omdat ze de taal niet machtig zijn, zo blijkt uit het rapport.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids