Logo_download

De Jonge Akademie heeft tien nieuwe, talentvolle wetenschappers gekozen om haar gelederen te versterken. De leden zijn stuk voor stuk buitengewone onderzoekers met een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 26 maart 2018. Dit meldt KNAW.

De tien nieuwe leden van De Jonge Akademie zijn:
 
Han Thomas Adriaenssen (1985) is een van de meest getalenteerde jonge filosofen van Nederland. Han Thomas Adriaenssen maakt sinds 2016 deel uit van de Young Academy of Groningen, waar hij zich bezighoudt met onder meer wetenschapsbeleid en het stimuleren van interdisciplinaire onderzoeksprojecten.
 
Nadine Akkerman (1978) doet onderzoek naar burgeroorlogen en vluchtelingen in de vroegmoderne tijd en is met name actief op het terrein van vrouwengeschiedenis. Nadine Akkerman wil zich binnen De Jonge Akademie onder andere inzetten voor een veelzijdig en divers personeelsbestand in het Nederlandse onderzoek.
 
Lisa Becking (1978) bestudeert als mariene bioloog het leven in de zee. Zij onderzoekt hoe mariene organismen zich aanpassen aan verandering in hun omgeving en gebruikt deze kennis voor natuurbescherming. Binnen De Jonge Akademie wil ze het algemeen publiek en wetenschappers meer bewust maken van de wonderen onder de waterspiegel. 
 
Angélique Cramer (1979) is een van de grondleggers van de netwerkbenadering van psychopathologie, waarbij een stoornis zoals depressie opgevat wordt als de mogelijke consequentie van symptomen die elkaar veroorzaken. Angélique Cramer wil via De Jonge Akademie de wetenschap diverser, inclusiever en meer interdisciplinair maken.
 
Jurist en criminoloog Barbora Hola (1980) is gespecialiseerd in internationale misdrijven, internationaal strafrecht en transitional justice. Zij reist elk jaar met studenten naar Bosnië waar zij verschillende juridische instanties, wetenschappers, advocaten en rechters bezoeken. 
 
Hersenwetenschapper Hanneke Hulst (1983) is gespecialiseerd in de ziekte multiple sclerose (MS). Ze doet onderzoek naar cognitieve stoornissen bij mensen met MS en stelt dat we meer kunnen doen tegen deze problemen dan enkel tips en tricks aanleren. 
 
Arfan Ikram (1980) is hoogleraar epidemiologie aan het Erasmus MC en adjunct-hoogleraar epidemiologie aan de Harvard Universiteit. Hij onderzoekt als epidemioloog hersenaandoeningen zoals dementie, Alzheimer, Parkinson en beroertes. Hij wil zich inzetten doelgroepen en talent aan te boren die meestal verstoken blijven van wetenschappelijke ontplooiing.
 
Dora Matzke (1982) is mathematisch psycholoog. Ze ontwikkelt bijvoorbeeld modellen waarmee onderzoekers kunnen schatten hoeveel tijd mensen nodig hebben om een ingezette handeling te stoppen. Dora Matzke vindt dat het onderzoek in de psychologie en in andere disciplines een stuk transparanter moet.
 
Daniel Oberski (1981) is bedenker van veelgebruikte methodes die de effecten van meetfouten opspeuren en verwijderen uit onderzoeksresultaten. Zijn werk wordt gebruikt in software voor vragenlijsten en in rapporten van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
 
Bettina Reitz-Joosse (1984) onderzoekt hoe de Romeinen de wereld om hen heen zagen. Ze bestudeert Latijnse teksten over antieke gebouwen, monumenten en het landschap. Met haar internationale achtergrond wil ze het Nederlandse wetenschapsbeleid in breder perspectief helpen plaatsen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids