Normal_koning__willem-alexander

Zijne Majesteit de Koning, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt dinsdagmiddag 28 november 2017 in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Canadese wetenschapper Michèle Lamont (1957). De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘Kennis, Macht en Diversiteit’. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Zijne Majesteit de Koning, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt dinsdagmiddag 28 november 2017 in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Canadese wetenschapper Michèle Lamont (1957). De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘Kennis, Macht en Diversiteit’.
 
Michèle Lamont is cultureel socioloog en hoogleraar aan Harvard University. Zij ontvangt de prijs voor haar bijdrage aan het onderzoek in de sociale wetenschappen naar de relatie tussen kennis, macht en diversiteit.
 
Lamont heeft haar wetenschappelijke carrière gewijd aan vraagstukken rond ongelijkheid en sociale uitsluiting. Op zoek naar succesformules voor sociale weerbaarheid, vraagt Lamont zich af welke culturele factoren en institutionele structuren leiden tot veerkrachtiger samenlevingen. Zij laat daarbij zien dat de aanwezigheid van diversiteit vaak leidt tot vitalere en productievere onderlinge verhoudingen, zowel in een maatschappelijke als in een wetenschappelijke context.
 
Met haar interdisciplinaire aanpak, kritische blik en internationale oriëntatie betoont Lamont zich volgens de jury een voorvechter van het waarborgen van diversiteit in wetenschap en maatschappij.
 
De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van cultuur, humaniora of sociale wetenschappen. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids