Normal_ict_vrouw_werken_studeren3465

De selectiecriteria voor de bacheloropleiding geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn vastgesteld door de verkeerde persoon. De selectieprocedure van een aspirant-studente moet daarom opnieuw bekeken worden door het college van bestuur, aldus het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. Dit meldt Het Parool.

Een aspirant-studente van de UvA had de gang naar de rechter gemaakt omdat zij het niet eens was met de selectieprocedure van de UvA. Zij had begin dit jaar twee toetsen gemaakt, waarvan één goed en één minder goed. Met de toetsen samen had zij 63 procent van de punten behaald. Volgens de selectiecriteria kunnen alleen aspirant-studenten met een score tussen de 64 en 70 procent door met de tweede ronde van de selectieprocedure. Het CHBO heeft nu aangegeven dat deze regels moeten worden vastgesteld door het college van bestuur, in plaats van door de decaan zoals gebeurd is.
 
Volgens het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) heeft de UvA dit jaar 517 studenten afgewezen. De uitspraak kan positief nieuws zijn voor andere studenten die in beroep zijn gegaan tegen hun afwijzing. Studenten die geen juridische stappen hadden ondernomen, vallen echter buiten de boot. De LSR vindt het zuur dat er naar nu blijkt honderden studenten zijn afgewezen op basis van een onbevoegd vastgesteld reglement.
 
De UvA stelt dat het alleen een formaliteit betrof en zegt verder inhoudelijk gelijk te hebben gekregen. De uitspraak zou daarom niets veranderen aan de situatie voor de aspirant-studente.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids