Normal_maagdenhuis__uva__universiteit_van_amsterdam__protest

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil een zogenaamd Universiteitsforum in het leven roepen. Hiermee komt de universiteit tegemoet aan de roep van studenten en docenten om het bestuur van de universiteit te democratiseren. Leden van het forum mogen meedenken over het beleid van de UvA. Dit meldt Het Parool.

Het voorstel van de UvA voor een Universiteitsforum vloeit voort uit protesten van studenten en docenten over de bureaucratie, te hoge werkdruk en verschoolsing, met als hoogtepunt hierin het Maagdenhuisprotest van 2015. Dit leidde onder meer tot het opstappen van het college van bestuur, het aftreden van de raad van toezicht en het scheiden van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De belangrijkste eis was echter het democratiseren en decentraliseren van de universiteit.
 
Het Universiteitsforum, met deelnemers uit alle geledingen van de universiteit, moet zich nu twee tot drie keer per jaar gaan buigen over het beleid. Na twee jaar komt er een evaluatie en wordt de werkwijze desgewenst bijgesteld. Het college plaatst het Universiteitforum nadrukkelijk in de lijn van de gedachtenontwikkeling en niet van zeggenschap of medezeggenschap. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids