Normal_samenwerken

Samenwerking tussen bedrijven en publieke kennisinstellingen is van alle tijden en kent vele doelen en vormen. De opkomst van strategische partnerships tussen bedrijven en kennisinstellingen lijkt echter een nieuwe ontwikkeling te zijn. In dit project brengt het Rathenau Instituut in kaart in hoeverre en op welke wijze publieke kennisinstellingen en het innovatieve bedrijfsleven elkaar weten te vinden in strategische samenwerkingsvormen. Dit meldt Rathenau Instituut.

‘Publiek’ en ‘privaat’ raken op een nieuwe manier nauwer verweven. Multinationale ondernemingen organiseren en bundelen hun onderzoek in strategische centra nabij universiteiten. Universiteiten zoeken actief samenwerking met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld met speciale onderzoeksinstituten. Ze proberen researchlabs en innovatiecentra van bedrijven op of nabij hun campus te krijgen. De overheid stimuleert dit soort ontwikkelingen actief met beleid. Ook regionale en lokale overheden stimuleren de vorming van innovatie-ecosystemen en campussen waarin kennisinstellingen en bedrijven nauw kunnen samenwerken.
 
In dit project brengt het Rathenau Instituut in kaart in hoeverre en op welke wijze publieke kennisinstellingen en het innovatieve bedrijfsleven elkaar weten te vinden in strategische samenwerkingsvormen. Hoe wordt de agendering, programmering, financiering, uitvoering, valorisatie en evaluatie van onderzoek georganiseerd in strategische partnerships? Een analyse van de manieren waarop overheden en maatschappelijke partijen betrokken worden is onderdeel van het project. Tevens wordt samen met belanghebbenden gekeken naar de gevolgen van deze nieuwe dynamiek. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids