Normal_college__studenten__collegezaal__studie

In de U-Multirank zijn bijna 1.500 universiteiten en hogescholen in 99 landen wereldwijd op verschillende gebieden met elkaar vergeleken. In Nederland valt op dat drie hogescholen ver zijn met de regionale samenwerking. Dit meldt Scienceguide.

U-Multirank onderzoekt wereldwijd de scores van universiteiten en hogescholen op verschillende gebieden, zoals studiesucces, onderzoekskwaliteit, ondernemerschap, internationale aandacht en samenwerking in de regio. Hieruit blijkt onder andere dat er drie Nederlandse hogescholen in de top 100 staan van regionale samenwerking bij publicaties. De Hogeschool Arnhem Nijmegen en Saxion scoren goed, de Hanzehogeschool staat zelfs op de derde plek van de ranglijst.
 
Op het gebied van samenwerking met de industrie scoren met name de technische universiteiten hoog. Zowel de TU Delft als de TU Eindhoven zijn in de top 100 terug te vinden, laatstgenoemde zelfs vrij hoog. Ook in de categorie ondernemerschap staat een hogeschool in de top 5 van de wereld. De Hanzehogeschool wederom heeft naar verhouding een hoog percentage afgestudeerden die zelf een bedrijf begint. Op het gebied van onderzoek scoren Nederlandse universiteiten gemiddeld goed, maar niet uitmuntend. Internationaal gezien scoren de universiteiten wel erg goed in het binnenhalen van externe onderzoeksinkomsten in binnen- en buitenland. Ook op het gebied van internationale samenwerking scoren Nederlandse kennisinstellingen bovengemiddeld. 
 
U-Multirank voert sinds 2011 haar onderzoek uit met steun van de Europese Commissie en brengt jaarlijks haar ranglijsten uit. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids