Normal_leerling_docent_leerkracht

De eerste universitaire opleiding voor docent primair onderwijs kan van start gaan. Minister Bussemaker van Onderwijs volgt het advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs en heeft de opleiding goedgekeurd. De PO-Raad en de VSNU, indieners van het voorstel voor de opleiding, zijn blij met de beslissing van de onderwijsminister. De opleiding, die door de Radboud Universiteit Nijmegen zal worden aangeboden, stelt studenten straks in staat om in drie jaar tijd hun lesbevoegdheid te halen. Dit meldt PO-Raad.

Volgens de sectororganisaties voor het primair en wetenschappelijk onderwijs hebben basisscholen behoefte aan leerkrachten in hun teams met academische vaardigheden. De nieuwe opleiding moet in deze behoefte voorzien. Docenten met een academische scholing en wetenschappelijke kennis kunnen volgens de PO-Raad bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het onderwijs. Overigens is het volgens de raad niet de bedoeling dat er alleen nog academische geschoolde leraren voor de klas staan. Juist de diversiteit in een docententeam is belangrijk voor een goede onderwijskwaliteit en de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep, aldus de raad.

Volgens voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad is de opleiding daarnaast ook een middel in de strijd tegen het lerarentekort. De academische opleiding zou vooral vwo'ers enthousiast moeten maken voor een loopbaan in het onderwijs. Er bestaat als een academische opleiding primair onderwijs maar daarbij is sprake van een dubbele diplomering waarbij studenten zowel een hbo-bachelor als een universitair bachelor halen. De PO-Raad is voorstander van meerdere opleidingsroutes. De nieuwe lerarenopleiding is dan een goede aanvulling op het bestaande aanbod en draagt bij aan de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van het onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids