Normal_vrouw_docent_leraar_professor_wetenschapper_onderzoek_economie

Vrijdag 10 februari was de opening van het Westerdijkjaar in het Academiegebouw in Utrecht. Minister Bussemaker van Onderwijs maakte tijdens de opening bekend dat de uitvoerregeling voor honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren wordt ondergebracht bij NWO. Dit meldt NWO.

Het jaar 2017, het ‘Westerdijkjaar’, staat in het teken van honderd jaar vrouwelijk hoogleraarschap; op 10 februari 1917 hield Johanna Westerdijk als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland haar oratie aan de Universiteit Utrecht. In dit licht stelt het Nederlandse kabinet vijf miljoen euro beschikbaar om honderd extra vrouwelijke hoogleraren te benoemen. Voor de eerste vijf jaar biedt het kabinet een tegemoetkoming voor salarismeerkosten, daarna moeten de universiteiten de nieuwe leerstoelen zelf gaan financieren. De maatregel komt bovenop de eerder al gemaakte afspraken over de aanstelling van tweehonderd nieuwe vrouwelijke professoren in 2020.

Universiteiten die gebruik willen maken van de maatregel kunnen vanaf 1 april 2017 hun aanvraag indienen bij NWO. Meer informatie over de aanvraagprocedure volgt binnenkort op de website van de NWO.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids