Normal_algemene_onderwijsbond_aob_logo

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) zijn de komende jaren miljarden nodig om de onderwijsarbeidsmarkt gezond te maken. Met het geld moet worden geïnvesteerd in kleinere klassen en minder lesuren. Dat stelt de AOb vandaag in een manifest over werkdruk. 

De AOb presenteert vandaag de uitkomsten van twee onderzoeken. De eerste is gehouden onder leraren werkzaam op alle onderwijsniveaus. Omdat de respons onder de overige onderwijsniveaus te laag was, is alleen het onderzoek onder ruim 8000 leerkrachten in primair en voortgezet onderwijs representatief. Leraren geven aan dat een lesweek gemiddeld bijna 47 uur telt. In het voortgezet onderwijs komt dat uit op ruim 45 uur. De meeste tijd wordt besteed aan lesgeven, maar ook voorbereiden van de les en nakijken vergt veel tijd. Tegelijk brengt de AOb de resultaten van een cao-enquête naar buiten. Hieruit blijkt dat één op de acht mensen in het onderwijs overweegt een andere baan te zoeken in een andere sector vanwege de lage salariëring en de hoge werkdruk. 
 
Naar aanleiding van deze onderzoeken doet de AOb voorstellen om de werkdruk in te perken door de groepsomvang en het aantal lesuren te verminderen. Kosten: 2,3 miljard euro. Zelfs 3,3 miljard euro als de kosten voor het het opkrikken van het salaris mee worden genomen. Dat is meer dan twee keer zo veel als de berekening van eind november. AOb-voorzitter Verheggen: "Maar de realiteit is wel dat we de overheid al jaren waarschuwen dat Nederland voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten als het om onderwijs gaat. Dat lukte lange tijd omdat er misbruik is gemaakt van het fanatisme van onderwijspersoneel. (…) Ik vrees dat de dames en heren politici er mee aan de slag moeten."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids