Normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

FNV Jong herkent de analyse van de Keuzegids Universiteiten 2017 dat starters na hun afstuderen gedwongen worden om onder het minimumloon te werken. Schijnconstructies met werkervaringsplaatsen maken misbruik van mazen in de wet. Vrijwel dagelijks ontvangt de vakbond signalen via www.MeldpuntStageMisbruik.nl. Dat meldt FNV Jong.

Kristina van der Molen, voorzitter FNV Jong: “Op werkervaringsplekken leren starters veel, maar daar horen ze een normaal cao-loon voor te krijgen. Door afgestudeerden bijna gratis te laten werken, worden de starters zelf uitgebuit en worden echte banen verdrongen. FNV Jong vindt dat hier een einde aan moet komen.”

Steeds meer jongeren kunnen na het afstuderen geen betaald werk vinden, omdat hen alleen onderbetaalde werkervaringsplekken wordt aangeboden. Het werk dat zij daar doen, verschilt niet van het werk dat collega’s doen, maar er staat geen of nauwelijks salaris tegenover. De nieuwe Keuzegids becijfert de ernst. Een jaar na het behalen van een diploma ontvangt meer dan een kwart van de studenten internationaal recht bijvoorbeeld nog steeds minder dan het minimumloon. Andere opleidingen doen het maar weinig beter.

FNV Jong wil werk maken van de gebrekkige financiële toekomst die deze starters voorgeschoteld krijgen. “Er wordt misbruik gemaakt van de kwetsbare situatie waar jongeren zich in bevinden op het moment dat ze hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt”, aldus Kristina van der Molen, voorzitter van FNV Jong. “Dit spreidt zich als een olievlek uit over de arbeidsmarkt. In complete sectoren is het zo langzamerhand onmogelijk om als starter je huur te kunnen betalen en een zelfstandig leven op te bouwen. We roepen iedere starter die hier tegenaan loopt op om aan te kloppen bij ons meldpunt en zonodig bij de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We willen een gezamenlijke vuist maken, voor onze eigen financiële toekomst.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids