Logo_logo_vsnu

De Rijksbegroting voor 2017 bevat vooral voor burgers een positieve boodschap. Substantiële extra investeringen in het hoger onderwijs en onderzoek blijven helaas uit. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: “Het achterwege blijven van forse investeringen in hoger onderwijs en onderzoek is een gemiste kans. Juist nu het goed gaat met de economie, en het kabinet overal extraatjes uitdeelt, verdienen onderwijs en onderzoek meer aandacht.” Dat meldt VSNU.

Om innovatie te stimuleren streeft het kabinet naar een verhoging van de totale R&D-uitgaven – inclusief de investeringen van het bedrijfsleven – tot 2,5 procent van het bbp in 2020. Met de huidige kabinetsplannen wordt die doelstelling volgens de VSNU absoluut niet gehaald. Majeure investeringen in onderzoek en onderwijs zijn van vitaal belang om de goede positie van Nederland als kenniseconomie te versterken.

De universiteiten wijzen op de recente oproep van de Kenniscoalitie om structureel 1 miljard euro te investeren in onderzoek, talent en onderzoeksinfrastructuur. Dittrich: “Om een antwoord te bieden op de maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen, zijn nieuwe financiële middelen noodzakelijk. Anders zal de veelbelovende Nationale Wetenschapsagenda niet meer dan een symbolisch wensenlijstje blijven.”

Het kabinet heeft terecht aandacht voor gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs. Universiteiten zijn er ook van doordrongen dat elk talent telt. Het is jammer dat de mooie woorden van de regering over dit grote maatschappelijke thema niet gepaard gaan met financiële middelen, stelt de VSNU. Daarmee wordt de hogeronderwijssector in staat gesteld om toegankelijkheid en doorstroom te bevorderen.  

Universiteiten roepen het kabinet op om de broodnodige investeringen die vrijkomen uit het studievoorschot eerder ter beschikking te stellen. Universiteiten kunnen dan al eerder aan de slag met het realiseren van kleinschaliger onderwijs en het aannemen van extra docenten om studenten te laten profiteren van kwaliteitsverbeteringen. Universiteiten investeren zelf nu al 200 miljoen euro, vanuit eigen middelen, om de onderwijskwaliteit te verhogen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids