Normal_eerste_kamer

De Eerste Kamer steunt het voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs om studenten en docenten meer inspraak te geven in het mbo, hbo en wo. Hierdoor krijgen de studenten en docenten meer te zeggen over de gang van zaken in het onderwijs. Dat meldt NU.nl.

De studentenprotesten vorig jaar in het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam, waarbij de actievoerende studenten hervormingen en meer zeggenschap eisten op de universiteit, waren aanleiding voor het wetsvoorstel van de minister. Het voorstel wordt nu ook gesteund door de Eerste Kamer. Dit terwijl vorige week uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat steeds minder studenten komen opdagen bij verkiezingen op universiteiten. Dit collegejaar bracht nog geen derde van alle Nederlandse studenten zijn of haar stem uit. Studentenbonden LSVb en ISO denken dat de interesse voor universiteitspolitiek zo laag is omdat veel studenten het gevoel hebben dat hun stem maar weinig invloed heeft op universiteitsbeleid.

Studenten en docenten mogen volgens de nieuwe wet straks meepraten en beslissen over onderwijs- en examenregeling. Daarnaast moet het bestuur van de onderwijsinstelling betere informatie verstrekken aan de medezeggenschapsraden. Tot slot krijgt het personeel een grotere rol bij de benoeming van bestuurders. 

© Nationale Onderwijsgids