Normal_jongere__stage__verpleging345346

Dit jaar ontvangt 20 procent van de hbo- en wo-studenten geen stagevergoeding. Drie jaar geleden lag dit percentage nog op 10 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse stagemonitor van StudentenBureau. De hbo-studenten die wel een stagevergoeding ontvangen, krijgen gemiddeld 305 euro per maand, voor wo-studenten ligt dit bedrag op 254 euro. Dat meldt Metro.

De hoogte van de vergoeding blijkt af te hangen van de regio waarin de studenten stage lopen. Dit jaar verdienen de studenten het meeste in de provincie Utrecht, met gemiddeld 344 euro. Vorig jaar was dat Zuid-Holland, met gemiddeld 317 euro. De stagiaires in Groningen ontvangen gemiddeld het minst, namelijk 194 euro per maand.

Zelfs geslacht blijkt nog van invloed op de stagevergoeding. Zo krijgen vrouwen vaker helemaal geen stagevergoeding dan mannen. Dit valt wel enigszins te verklaren door verschil in studie: techniek versus gezondheidszorg. De studenten die de hoogste stagevergoeding ontvangen zijn technische en ICT-studenten met een gemiddelde vergoeding van ruim 330 euro. Studenten in de gezondheidszorg ontvangen met gemiddeld 138 euro de laagste stagevergoeding. 

© Nationale Onderwijsgids