Normal_foto-overhandiging-rapport---teulings_-bussemaker_-van-dissel

De kwaliteit van het Nederlandse onderzoek op het terrein van Economie en Bedrijfskunde is de afgelopen decennia sterk toegenomen. De Nederlandse universiteiten zijn met Economie en Bedrijfskunde goed vertegenwoordigd in de wereldwijde top-100. Dit staat in het rapport 'Economics and Business Administration in the Netherlands: Moving to Triple-A, or Risking a Downgrade to Single-A?', dat is overhandigd aan minister Bussemaker van OCW. Dat meldt het Disciplineoverlegorgaan Economie en Bedrijfskunde (DEB).

De commissie deed een SWOT-analyse, met bijzondere aandacht voor de maatschappelijke relevantie van het onderzoek en de relatie tussen het onderzoek en het onderwijs in de economie en bedrijfskunde. De commissie is van mening dat Nederland moet streven naar een triple A-status in het economie- en bedrijfskundeonderzoek en dat de grootste uitdaging voor Nederland is om niet ingehaald te worden door de concurrerende universiteiten in Europa.

De commissie is kritisch als het gaat om de mate waarin Nederland vertegenwoordigd is in de absolute top. Een verklaring hiervoor ligt in een tekort aan kritieke massa van toponderzoekers op deelgebieden, wat deels te wijten is aan het feit dat de salarissen aan de Nederlandse universiteiten niet kunnen concurreren met die aan universiteiten in het buitenland.

Voldoende aanbod in alle onderzoeksvelden binnen economie en bedrijfskunde is een belangrijke voorwaarde voor de Nederlandse universiteiten om een volledig onderwijsprogramma te kunnen bieden. De Nederlandse universiteiten hebben de onderzoeksvelden adequaat gedekt, aldus de commissie.

De disciplines bedienen zeer grote studentenaantallen en adresseren in toenemende mate belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Het HOOP-domein Economie, waarin de beide disciplines vallen, heeft een grote omvang, zelfs ten opzichte van de overige twee HOOP-domeinen binnen de brede sociale wetenschappen, Recht en Gedrag & Maatschappij dat uit een groot aantal disciplines bestaat. Het domein laat echter het laagste relatieve percentage van honoreringen zien binnen NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW).

De focus op het publiceren in internationale toptijdschriften leidt wel eens tot vrees voor verlaging van de maatschappelijke relevantie van het onderzoek, een indruk die versterkt werd ten tijde van de financiële crisis. De commissie herkent dit niet, vooral niet omdat de maatschappelijke relevantie van onderzoek de kans op publicatie in toptijdschriften vergroot. Wel zijn er uitdagingen om ervoor te zorgen dat de maatschappelijke relevantie vergroot kan blijven worden en zou in dat verband de beschikbaarheid van data verbeterd kunnen worden.

© Nationale Onderwijsgids