Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

De gemeente Utrecht zet in 2016 en 2017 500.000 euro extra in voor het terugdringen van schulden onder inwoners. Doel is dat minder mensen in Utrecht problematische schulden hebben en men weer beter in staat is om mee te doen in de samenleving. Het terugdringen van schuldenproblematiek onder jongeren tussen de 14 en 18 jaar is belangrijk, omdat jongeren die sneller hulp vinden, minder hoge schulden opbouwen. Dat meldt gemeente Utrecht.

Uit een recent onderzoek van het Nibud blijkt dat 21 procent van de mbo-studenten een schuld heeft. Vijf jaar geleden was dit nog zeventien procent. Niet alleen het aantal studenten met een schuld stijgt, ook de hoogte ervan gaat omhoog. De gemiddelde schuld van een mbo-student bedraagt inmiddels 3500 euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2011.

De gemeente heeft, samen met alle partijen in de stad die betrokken zijn bij schuldenproblematiek en het armoedebeleid, een aanpak uitgewerkt. De aanpak richt zich op vroeg signaleren van schulden, het laagdrempelig maken van toegang tot schuldhulpverlening, steun voor cliënten van Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen die niet zelfstandig kunnen wonen en vroegtijdig terugdringen van schuldproblemen van jongeren.

Ruim 36.000 Utrechters hebben schulden of lopen het risico om schulden te krijgen. Ook het aantal jongeren met schulden blijft groeien. Veel mensen zoeken pas hulp als hun schuld hoog is opgelopen. Het hebben van dergelijke schulden is erg ingrijpend voor het welzijn van mensen. Daarnaast zorgt dit voor veel maatschappelijke kosten. Dit willen partijen met de extra aanpak nu een halt toeroepen. 

© Nationale Onderwijsgids