Normal_app_applicatie_telefoon_mobiel

Vier studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een app ontwikkeld voor laaggeletterden: de Beelddenker. Deze app richt zich op nieuws voor mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen. Hiermee staan zij in de finale van The Challenge van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Voor een vak van hun master Journalistiek moesten de studenten een bedrijfsplan maken voor een nieuwe start-up. Vanuit hun persoonlijke achtergrond raakten ze geïnteresseerd in laaggeletterdheid. Na onderzoek kwamen ze erachter dat 9 procent van de Nederlanders laaggeletterd is, wat meerdere problemen kan geven. Volgens de studenten geven laaggeletterden aan dat het reguliere journaal moeilijk te volgen is. Met De Beelddenker willen zij in deze leemte voorzien en het nieuws voor laaggeletterden brengen.  
 
Met de app maken de studenten kans op een startsubsidie van 20.000 euro. In de finale op woensdag 16 maart staan ze naast vijf andere teams uit het hele land. Naast de subsidie krijgen de winnaars een jaar lang huisvesting en een bedrijfscoach. Hoe de finale ook uitpakt, de studenten zijn er zeker van dat ze het idee doorzetten. Zo hopen ze subsidie te krijgen van de Stichting Lezen en Schrijven, en willen ze met onder andere de NOS en het ANP in gesprek over het uitwerken van de app.
 
© Nationale Onderwijsgids